26 februari 2025

Wat betekent het faillissement van een klant voor jouw openstaande facturen?

Een van de grootste risico’s voor ondernemers is een klant die failliet gaat met openstaande facturen. Dit kan directe gevolgen hebben voor je cashflow en financiële stabiliteit. Wat betekent een faillissement precies voor jouw vorderingen, en welke stappen kun je nemen? 

Wat gebeurt er bij een faillissement? 

Wanneer een bedrijf failliet wordt verklaard, betekent dit dat het zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. De rechtbank benoemt een curator die het vermogen van het failliete bedrijf beheert en de schuldeisers zoveel mogelijk probeert te betalen uit de overgebleven bezittingen. 

Wat gebeurt er met jouw openstaande facturen? 

Bij een faillissement gelden vaste regels over wie als eerste aanspraak mag maken op uitbetalingen. Schuldeisers worden onderverdeeld in vier categorieën: 

  • Boedelschuld: Dit betreft de kosten die gemaakt worden na faillissement, zoals de kosten van de curator, huur en loonkosten van medewerkers vanaf de dag van het faillissement.  

  • Preferente schuldeisers: Hieronder vallen de belastingdienst en het uwv. 

  • Concurrente schuldeisers: De overige crediteuren, waaronder leveranciers en dienstverleners. Waarschijnlijk val jij in deze groep. 

  • Postconcurrente schuldeisers: Onder andere aandeelhouders, zij worden pas betaald nadat de concurrente schuldeisers zijn betaald.  

Als concurrente schuldeiser is de kans op volledige betaling helaas klein. Vaak blijft er na het betalen van de boedelschuld en preferente schuldeisers weinig tot niets over. 

Deze vier stappen kun jij zelf ondernemen.

  1. Dien je vordering in bij de curator: Dit is noodzakelijk om aanspraak te maken op eventuele uitkeringen uit de failliete boedel. 
  2. Controleer of je eigendomsvoorbehoud hebt: Heb je goederen geleverd met eigendomsvoorbehoud? Dan kun je mogelijk je goederen terugvorderen.
  3. Informeer naar een doorstart: Soms maakt een failliet bedrijf een doorstart. Dit kan kansen bieden om alsnog (deels) betaald te worden. 
  4. Onderzoek of er bestuurdersaansprakelijkheid is: In sommige gevallen kun je de bestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen bij wanbeleid. 

Voorkom financiële schade.

Een faillissement van een klant kan een flinke financiële tegenvaller zijn, maar door snel te handelen en preventieve maatregelen te nemen, kun je risico’s beperken. Heeft een klant betalingsachterstanden? Zet dan tijdig een incasso in, voordat het te laat is. 

Wil je weten hoe de kredietwaardigheid van jouw klant is? Vraag eenvoudig een kredietrapport aan.