De coronapandemie heeft flink impact gehad op veel ondernemers, vooral MKB’ers hebben hieronder te lijden. Velen van hen hebben gebruikgemaakt van de coronasteun en het bijzonder uitstel van betaling. De belastingschuld die ze destijds hebben opgebouwd, moet nu terugbetaald worden. Door de huidige energieprijzen en de andere hoge kosten wordt dit er niet makkelijker op. Veel ondernemers verkeren al in grote financiële problemen, maar de belastingschuld zorgt voor nog meer problemen. Vooral kappers, winkeliers en horecaondernemers hebben hier onder te lijden.
De gemiddelde belastingschuld die in de coronaperiode is opgebouwd, bedraagt zo’n €35.000 per onderneming en dit is voor velen van hen niet mogelijk om af te betalen. Het is veel geld, en een groot deel van deze ondernemers neemt zelfs in overweging om hun bedrijf te sluiten. Ook onder de ondernemers die een betalingsregeling hebben getroffen, heeft een groot gedeelte problemen met het aflossen. Hoe dit zich gaat ontwikkelen is nog niet bekend, maar dat het problemen gaat geven, dat is wel duidelijk.
Steeds meer ondernemers gooien de handdoek in de ring
Veel mkb-ondernemers hebben coronasteun ontvangen en vinden het nu moeilijk om dit af te betalen. Door de belastingschuld die tijdens de coronaperiode is opgebouwd en de extreem hoge kosten, zijn er ook steeds meer ondernemers die overwegen om hun bedrijf te sluiten. Het is voor hen niet meer rendabel om te blijven ondernemen. Er is extra geld nodig om naast de vaste bedrijfskosten, zoals producten, personeel en een pand, ook de schulden af te kunnen betalen. Dit geld is er bij het overgrote deel niet en de aflossingen worden vooruitgeschoven.
De belastingschuld kan voor ondernemers de druppel zijn om het bedrijf definitief te stoppen. Ondernemers met een betalingsachterstand hebben een brief ontvangen. Wanneer zij geen actie ondernemen, volgt er binnenkort nog een brief waarin staat dat de betalingsregeling wordt ingetrokken. Men dient binnen twee weken de volledige belastingschuld, die in corona is opgebouwd, terug te betalen. Dat dit niet gaat lukken voor deze ondernemers is een ding dat zeker is. Stoppen lijkt voor hen dan nog de enige uitweg.
Stijging kredietaanvragen en wanhopige pogingen
Door de wanhoop bij veel ondernemers is het aantal ondernemers dat een krediet heeft aangevraagd het afgelopen jaar flink gestegen. De coronapandemie, maar ook de huidige hoge kosten zorgen voor veel financiële problemen bij ondernemers. Vooral mkb’ers lijden hieronder en vragen sneller een krediet aan om daarmee bedrijfskosten of andere schulden, zoals de belastingschuld die is opgebouwd in de coronaperiode, af te betalen. Door de onzekerheid betreft de economie, wordt het wel lastiger voor ondernemers om een krediet bij een betrouwbare financier af te sluiten.
De fiscus ziet dan ook een stijging in fraudepogingen. Ondernemers nemen steeds vaker het risico om op een niet-legale manier aan geld te komen om hun bedrijf te redden en de kosten te kunnen veroorloven of om de schulden af te lossen. Dit is erg verontrustend en zou niet de oplossing moeten zijn.
Beheer je cashflow en ga achter achterstallige betalingen aan
Het is belangrijk om als ondernemer achter de achterstallige betalingen van jouw klanten aan te gaan, zodat je zelf geen problemen krijgt. Het beheren van de cashflow van jouw bedrijf is essentieel, vooral wanneer je schulden hebt en de bedrijfskosten bijna niet meer kunt betalen. Houdt de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming goed bij, zodat je financieel gezond kunt blijven. Houdt ook goed in de gaten of alle uitstaande facturen wel betaald worden. Zijn er toch wanbetalers onder jouw klanten? Dan kun je door het inzichtelijk maken van de cashflow kun je zien waar het misgaat.
Het is belangrijk om direct actie te ondernemen en indien nodig serieuze stappen te nemen, zoals het versturen van een aanmaning of zelfs het starten van een incassotraject. Via Online Incasso start iedere ondernemer gemakkelijk een incassotraject of doe je snel en eenvoudig een kredietcheck van jouw huidige klanten, maar ook potentiële nieuwe klanten. Zo weet je of zij bekend staan als wanbetaler. Op basis daarvan kun je de samenwerking aanpassen, door de klant bijvoorbeeld al vooraf te laten betalen of misschien zelfs ervoor kiezen om geen samenwerking met hen aan te gaan.
Benieuwd naar wat Online Incasso voor jou kan betekenen? Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op.